Arbeidsrecht2023-06-06T18:37:39+02:00

Arbeidsrecht

Advocatenkantoor Van Wessel is gespecialiseerd in arbeidsrecht en helpt u graag bij ontslag of een conflict. Wij weten ons te onderscheiden van andere advocatenkantoren in Barendrecht door onze transparante manier van werken en moderne visie op de advocatuur.

Arbeidsrecht

Arbeidsadvocaat te Barendrecht

Arbeidsrecht is een complexe discipline waar bovendien regelmatig veel aan verandert. Met grote regelmaat melden zich werknemers of werkgevers met een conflict tussen een werkgever en een werknemer. Een goede arbeidsadvocaat in Barendrecht en omgeving van Rotterdam is in dat geval noodzakelijk om tot een goede oplossing te komen voor alle betrokken partijen.

Werknemers en arbeidsrecht

Wij zien regelmatig werknemers die ontslagen worden en zich na een tijd pas bij ons melden. Onze ervaring is dat dan al veel kwaad is geschied en deze werknemers reeds op achterstand staan omdat bijvoorbeeld de beëindigingsovereenkomst is getekend of dat deze werknemers zich niet beschikbaar gesteld hebben voor werk.

Ook zien wij regelmatig discussies over minder uren werken dan in uw contract staat. Hier hebben wij ook een veel gelezen artikel over geschreven.

Daarnaast zijn er regelmatig vragen over de fictieve opzegtermijn welke een belangrijke rol speelt bij de WW-uitkering. Belangrijk dus dat u weet waar u op moet letten.

Ook ziekte is een belangrijke reden om advies in te winnen. Een werknemer heeft vaak vragen omtrent de begeleiding en de bescherming die er is omdat er gevreesd wordt voor de baan.

Wacht dus zeker niet te lang en neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Werkgevers en arbeidsrecht

We staan regelmatig werkgevers bij bij ontslagzaken of bij zieke werknemers. Dit laatste is een ingewikkeld trajet en moet zeer precies worden vormgegeven. Ook zien we soms dat de werknemer al ontslagen is en dan pas advies in gewonnen wordt bij een arbeidsadvocaat of ontslagadvocaat.

Vooral bij ontslag op staande voet is het belangrijk hoe dit gedaan gegeven wordt. Ook dan dient er regelmatig het een en ander gerepareerd te worden. Verder is veel werkgevers niet duidelijk of sprake is van opvolgend werkgeverschap en dit kan grote gevolgen hebben.

Het ontslag door een arbeidsrecht advocaat

Waar wij de meeste vragen over krijgen van onze cliënten is het ontslagrecht. Als u als werkgever een dienstverband wenst te beëindigen, is het van belang de juiste stappen te zetten en u goed te laten leiden door de jungle van het arbeidsrecht. En ook als werknemer is het belangrijk te weten wat de rechten zijn. Op onze pagina over ontslag gaan wij op de meest gestelde vragen omtrent ontslag in.

Binnen het Nederlandse rechtsstelsel zijn een aantal bijzondere ontslagredenen opgenomen, zoals:

• ontslag met wederzijds goedvinden;
• ontslag op staande voet;
• ontslag wegens arbeidsongeschiktheid;
• ontslag wegens een reorganisatie,
• ontslag wegens verwijtbaar handelen;
• ontslag wegens disfunctioneren;
• ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie;

Einde dienstverband van rechtswege

Daarnaast kan een arbeidsovereenkomst ook eindigen, omdat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ten einde is gekomen. Let dan wel op de aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat u als werkgever een maand voordat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt, uw werknemer schriftelijk dient in te lichten of het dienstverband wel of niet zal worden voortgezet.

Het blijft in alle voornoemde gevallen van belang dat het ontslag of de beëindiging van het dienstverband op een goede manier wordt afgerond, zodat het voor eens en voor altijd is geregeld. Als werkgever is het daarom raadzaam de werknemer goed in te lichten over de risico’s die de werknemer loopt bij een ontslag. Dit is een taak van de werkgever die zeker niet verzaakt dient te worden.

Vaststellingsovereenkomst

Wellicht heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Dan zit u met heel wat vragen en is het van belang de juiste keuze te maken. Immers kan de verkeerde keuze heel veel vervelende consequenties hebben.

Op onze pagina over de vaststellingsovereenkomst gaan we hier uitgebreid op in.

Concurrentie en relatiebeding

Waar we als arbeidsrecht advocaat vaak discussies over zien zijn het concurrentie en relatiebeding. Indien uw onderneming in een concurrentiegevoelige markt opereert, is een arbeidsovereenkomst met een goed concurrentiebeding erg belangrijk. Op die manier bent u beter beschermt tegen concurrentie vanuit uw werknemer als deze op een gegeven moment besluit uw bedrijf te verlaten.

Om u er tegen te beschermen dat uw werknemer klanten meeneemt als de arbeidsovereenkomst eindigt, is een goed relatiebeding geen overbodige luxe. Het is raadzaam om bij het aannemen van een werknemer hier al advies over in te winnen bij een arbeidsrecht advocaat voor werkgevers.

Belangrijke zaken tijdens het dienstverband

Ook tijdens het dienstverband kunnen tussen werkgever en werknemer zich arbeidsrechtelijke problemen voordoen.

Loonvordering

Zo kan het zijn dat u geen of te weinig loon betaald heeft gekregen omdat uw werkgever zich bijvoorbeeld niet aan de CAO houdt. In dat geval kunt u een  loonvordering instellen.

Zieke werknemer in dienst vraag het onze arbeidsadvocaat

Het lastigste voor een werkgever is vaak de vraag: ‘wat moet ik doen als mijn werknemer ziekt wordt?’. Hoe kan ik als werkgever op een goede manier invloed uitoefenen op mijn werknemer, zodat deze spoedig hersteld. Hoe ziet een goed plan van aanpak eruit? Wat zijn de kosten bij ziekte en hoe draag ik die. Dit zijn heel wat vragen die ons als arbeidsadvocaat gesteld worden.

Disfunctioneren van een werknemer

Het kan ook voorkomen dat een werknemer niet naar behoren functioneert. Wat kan je hier als werkgever aan doen en van belang is ook hoe een werknemer hier door de werkgever in wordt begeleid. Ontslaan kan namelijk niet zomaar.

Heel belangrijk is een goed dossier op te bouwen. Dit blijkt uit ervaring voor werkgever niet altijd even eenvoudig te zijn, want negatieve beoordelingen worden lang niet altijd zo verwoord in een functioneringsgesprek en daarnaast vindt er lang niet altijd de juiste coaching plaats. Dit is niet raar, aangezien de meeste werkgevers bezig willen zijn met ondernemen en dit is vaak vrij ingewikkeld. In ons artikel over dossieropbouw bij ontslag werknemer hebben wij daar meer informatie over.

Slechte economische omstandigheden

Ook kan het zijn dat u economisch in zwaar weer terecht komt door bijvoorbeeld moordende concurrentie of verandering van marktomstandigheden. Wellicht kan dan reorganisatie een mogelijkheid zijn om toch te overleven als bedrijf.

Wel moet dan duidelijk zijn welke stappen doorlopen dienen te worden als werkgever om arbeidsovereenkomsten te beëindigen. Dit moet op een goede wijze gebeuren, want anders kan dit tot hele grote problemen leiden. Bij een reorganisatie is het dus belangrijk om u goed te laten inlichten door een arbeidsadvocaat voor werkgevers.

Of u nu werkgever bent of werknemer, voor al uw vragen op het gebied van arbeidsrecht, bent u bij onze arbeidsrecht advocaat aan het juiste adres.

Gerelateerde artikelen

Wat zeggen cliënten over ons:

Betrokken, persoonlijk en gelijkwaardig. David heeft empatisch vermogen, zonder daarbij zijn professionaliteit en eerlijkheid te verliezen. Duidelijke advisering en handelt snel.

Tamira

Heb je raad of bijstand nodig dan is advocatenkantoor Van Wessel een hele goede aanrader, goede vakkennis en een hands-on mentaliteit.

Vera