Scheidingsmediation2024-01-28T22:27:54+01:00

Scheidingsmediator en Advocaat in het Familierecht

Gelukkig is er een constructieve en vreedzame benadering om geschillen op te lossen: mediation. Immers kunnen conflicten tussen ex-partners en zeker bij een scheiding veel emoties te weeg brengen en kan dit een heel uitdagende periode zijn voor alle betrokkenen. Hieronder leggen we uit hoe mediation in familierecht werkt en waarom het raadzaam is om een advocaat die ook mediator is in te schakelen.

Arbeidsrecht

Scheidingsmediation in Barendrecht

Met de hulp van een ervaren scheidingsmediator kunt u werken aan het vinden van evenwichtige oplossingen zodat de familierelaties ondanks de geschillen zo goed mogelijk blijven.

Dit is vooral van belang als er kinderen betrokken zijn. Zij moeten uiteraard zo min mogelijk meekrijgen van de onenigheid en conflicten tussen de ouders. Bovendien is dan een goede relatie tussen ex-partners extra belangrijk, vanwege de vele contactmomenten over de kinderen.

Waarom kiezen voor een scheidingsadvocaat-mediator?

Het voordeel van een advocaat-mediator is dat hij of zij een all-round specialist is die niet alleen een convenant en ouderschapsplan opstelt, maar ook alimentatieberekeningen kan maken. De advocaat-mediator kan zelf de processtukken indienen bij de rechtbank en hoeft hiervoor geen externe partij voor in te schakelen. Ook zorgt de advocaat-mediator ervoor dat – in geval van echtscheiding – de burgerlijke stand wordt ingelicht over de uitgesproken echtscheiding.

Hoe werkt scheidingsmediation in het familierecht

Mediation in familierecht is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, betrokken is om families te helpen bij het oplossen van geschillen. Hierbij geeft een advocaat-mediator ook de kaders van de wet aan, zodat partijen goed weten wat de rechten zijn.

Het biedt een omgeving met structuur waarin alle partijen kunnen communiceren. Hierbij luistert men naar elkaar en is het doel om gezamenlijk te werken aan het vinden van oplossingen.

Scheidingsmediation is minder formeel en minder confronterend dan een juridische procedure. In feite streeft u aan tafel naar samenwerking en overeenstemming. Mediation vindt altijd plaats op vrijwillige basis en is dus een bewuste keuze van partijen

Voordelen van een echtscheidingsmediator

Er zijn een aantal grote voordelen van scheidingsmediation in het familierecht te noemen:

  • Behoud van familierelaties: mediation bevordert open communicatie en het vinden van wederzijds aanvaardbare oplossingen, waardoor de familierelaties minder worden belast.
  • Eigen regie: In plaats van een rechter die beslissingen neemt, behoud u als partijen de controle over de uitkomst van de zaak. Dit is wel heel prettig.
  • Efficiëntie: mediation kan sneller en is veel voordeliger dan een langdurige juridische procedure.
  • Vertrouwelijkheid: mediation vindt in vertrouwelijke omgeving plaats waarin de privacy van de betrokkenen wordt beschermd.

Wat is de rol van een scheidingsmediator-advocaat?

Een mediation-advocaat is een advocaat die gespecialiseerd is in het familierecht en daarnaast ook getraind en gecertificeerd is als mediator. Een echtscheidingsadvocaat zal u adviseren over de juridische aspecten en uw rechten en plichten verduidelijken. Daarnaast zullen wij u begeleiden bij het nemen van weloverwogen beslissingen tijdens het mediationproces.

De advocaat combineert juridische expertise met mediationvaardigheden om u een effectieve en evenwichtige mediationervaring te bieden. Zeker bij een mediation bij echtscheiding is de rol van een mediator heel belangrijk, omdat de emoties hoog oplopen.

Hoe verloopt het mediationproces?

  • Intake: De mediation-advocaat zal een intakegesprek houden om de zaak te bespreken. Hierbij is het doel de betrokken partijen te identificeren en de doelstellingen van de mediation vast te stellen. Hierbij wordt ook een geheimhoudingsovereenkomst getekend.
  • Gezamenlijke sessies: De mediator organiseert gezamenlijke sessies waarin alle partijen de kans krijgen om hun belangen en standpunten te uiten en naar elkaar te luisteren.
  • Onderhandeling en oplossing: De mediator helpt bij het genereren van opties en het faciliteren van onderhandelingen om tot gezamenlijke oplossingen te komen die passend zijn voor alle partijen.
  • Overeenkomst: Wanneer er overeenstemming wordt bereikt, helpt de advocaat bij het opstellen van een juridisch bindende overeenkomst, die kan worden voorgelegd aan de rechtbank.

Laat ons jou helpen aan een betere oplossing

Als het gaat om familierechtelijke geschillen, biedt mediation een heel goed alternatief voor langdurige juridische procedures. Met behulp van een mediator die ook advocaat is, kunt u werken aan het vinden van evenwichtige oplossingen. Daarnaast het behouden van relaties en het herstellen van harmonie.

Bij Advocatenkantoor Van Wessel begrijpen we de complexiteit van familierechtelijke zaken en zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van onze cliënten door middel van effectieve mediationprocessen.

Neem contact op voor scheidingsmediation in Barendrecht

Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen ondersteunen in het bereiken van vreedzame en bevredigende resultaten.

Wij kunnen u onder andere helpen bij:

Gerelateerde artikelen

Wat zeggen cliënten over ons:

Betrokken, persoonlijk en gelijkwaardig. David heeft empatisch vermogen, zonder daarbij zijn professionaliteit en eerlijkheid te verliezen. Duidelijke advisering en handelt snel.

Tamira

Heb je raad of bijstand nodig dan is advocatenkantoor Van Wessel een hele goede aanrader, goede vakkennis en een hands-on mentaliteit.

Vera