Wat is een samenlevingscontract?

In dit artikel gaan we in op het ontbinden van een samenlevingscontract. Eerst zullen we kort ingaan wat een samenlevingsovereenkomst of contract eigenlijk is.

Een samenlevingscontract is een overeenkomst die u sluit met uw partner. In een samenlevingscontract kunt u allerlei afspraken vastleggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld welke spullen van u gezamenlijk zijn en wat van u persoonlijk is en hoe wordt afgerekend als u uit elkaar gaat.

Maar wat als u van het samenlevingscontract af wil? En wat is nou eigenlijk het voordeel van een samenlevingscontract? Dit en nog veel meer zullen we aan u uitleggen in deze blog!

Wat zijn de voordelen van een samenlevingsovereenkomst ?

Aan het opstellen van een samenlevingscontract zitten een aantal voordelen. We gaan hier op een aantal voordelen in.

Afspraken zijn helder
Allereerst is een belangrijk voordeel dat de afspraken die u en uw partner maken duidelijk zijn en ook op papier staan. Dit zorgt ervoor dat wanneer er bijvoorbeeld onenigheid is omtrent iets, dit staat beschreven in het contract. Dit biedt zekerheid en daarmee ook rust. ook wanneer bijvoorbeeld een van de partners plots komt te overlijden, is er minder kans op ruzies met bijvoorbeeld familieleden.

Zonder contract tussen partners vaak geen pensioen
Daarnaast eisen veel pensioenfondsen voor het recht op nabestaanden pensioen, dat er een samenlevingscontract is. Hoewel niemand hieraan wil denken is het toch erg prettig te weten dat nabestaanden goed achterblijven.

Minder belasting en meer rechten
Een ander groot voordeel is dat een samenlevingscontract grotere belastingvrijstellingen oplevert. Dit zorgt er meestal voor dat u minder belasting betaalt. Ook in het geval van overlijden kunt u bijvoorbeeld alles vastleggen zodat de andere partner in het huis kan blijven wonen.

Er zitten dus een heel wat voordelen aan het opstellen van een samenlevingsovereenkomst. Dit met name met betrekking tot eventuele gebeurtenissen die in de toekomst zouden kunnen plaatsvinden.

Wat zijn voordelen van een samenlevingsovereenkomst bij uit elkaar gaan?

Ook wanneer u besluit toch uit elkaar te gaan, heeft het samenlevingscontract voordelen. Als u samenwoont en uit elkaar gaat zijn dingen vaak erg onduidelijk. Een overeenkomst biedt duidelijkheid.

Immers staat in dit contract duidelijk genoteerd wat van wie is en bijvoorbeeld wie welke kosten draagt. Dit heeft vaak tot gevolg dat een eventuele beëindiging van de relatie een stuk soepeler verloopt.

Kan je een samenlevingsovereenkomst eenzijdig ontbinden?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat partijen los van elkaar verder willen met hun leven. Als er dan een samenlevingscontract tussen partijen is opgesteld, zul je de overeenkomst moeten ontbinden. Juridisch gezien is dit een vrij eenvoudig proces.

Als een van partijen het contract wenst te beëindigen is hier in principe ook geen advocaat of andere partij voor nodig. Men hoeft ook geen toestemming te hebben van de andere partij om het samenlevingscontract te kunnen ontbinden. Eenzijdige ontbinding is juist een veelvoorkomende situatie.

Hoe kun je een samenlevingsovereenkomst ontbinden?

In de overeenkomst staat hoe het contract ontbonden moet worden. Vrijwel altijd staat er dat dit per aangetekend schrijven moet gebeuren.

Het eenzijdig ontbinden van een samenlevingsovereenkomst doe je door het versturen van een aangetekende brief naar je partner. Hierin geef je dan aan dat je het samenlevingscontract wenst te ontbinden. In theorie klinkt dit dus heel eenvoudig.

Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning en financiën

Echter ligt het beëindigen van een samenlevingsovereenkomst emotioneel gezien vaak toch iets lastiger. Zeker wanneer er bijvoorbeeld een koopwoning of kinderen in het spel zijn.

Ook op het gebied van financiën levert het beëindigen van het samenlevingscontract vaak nog de nodige problemen op. Het inschakelen van een familierecht advocaat is derhalve wel aan te bevelen. Immers kan een advocaat ervoor zorgen dat de ontbinding soepeler verloopt en is een advocaat ervaren in dit soort kwesties.

Wat kost het ontbinden van een samenlevingscontract?

Wanneer je geen derde partij in de armen neemt om je samenlevingscontract te beëindigen, levert de ontbinding hiervan ook geen kosten op. Dus het ontbinden zelf is gratis.

Echter blijkt uit de praktijk dat vaak toch hulp nodig is van een advocaat om de afwikkeling van het samenlevingscontract goed vorm te geven. Zeker bij een koophuis of te verdelen vermogen of bij schulden.

Immers wanneer je het te snel of zonder hulp ontbindt, kan dit in de toekomst eventueel nog nare gevolgen met zich meebrengen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat later blijkt dat je op meer vermogen recht zou hebben gehad. Of dat je partner zich bijvoorbeeld wel heeft laten adviseren en daarodoor veel beter is uitgekomen.

Waarom een advocaat inschakelen bij een ontbinding?

Derhalve is het altijd verstandig om  een advocaat in te schakelen en je te laten bijstaan tijdens de ontbinding van het samenlevingscontract. Dit hoeft niet heel kostbaar te zijn zeker als u een gezamenlijke advocaat heeft, maar biedt het wel zekerheid voor de toekomst.

Vragen?

Het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst ligt dus wellicht iets gecompliceerder dan het lijkt. Het opzeggen gaat per brief maar vooral de verdeling kan lastig liggen.

Heeft u vragen gekregen naar aanleiding van dit artikel of wenst u advies omtrent de ontbinding van een samenlevingsovereenkomst? Neem dan contact op met Advocatenkantoor Van Wessel en wij helpen u graag verder!