Hoe werkt een verandering van naam?

Niet tevreden zijn met uw naam en uw naam veranderen, kan dat zomaar? Is een naamswijziging van de voornaam of achternaam toegestaan en onder welke voorwaarden en wat komt daarbij kijken.

In dit artikel zullen we uitleggen hoe een naamsverandering of naamswijziging in zijn werk gaat. Ook gaan we in op eventuele voorwaarden die hiervoor gelden in de wet.

Redenen om je naam te veranderen

Als u vervelende herinneringen heeft aan uw achternaam of voornaam kan dat een reden zijn om de naam te veranderen.

Ook als u bijvoorbeeld erg gepest bent met uw voornaam zou dit een geldige reden kunnen zijn om de voornaam te veranderen. Of als u bijvoorbeeld een buitenlandse naam hebt die een negatieve betekenis heeft in Nederland. Ook dan kan de voornaam gewijzigd worden.

Een andere reden die wij vaak zien, is dat de naam een kwetsende betekenis heeft. Verder kan de naam verkeerd gespeld zijn.

Onderscheid tussen meerderjarigen en minderjarigen?

Allereerst is van belang dat er een onderscheid is tussen een naamswijziging van een minderjarige of die van een meerderjarige.

Als meerderjarige kunt u zelf verzoeken om uw achternaam te laten wijzigen. Bij een minderjarige werkt het zo dat de ouders of een voogd een verzoek doen. Wel moet men hiervoor de Nederlandse nationaliteit hebben, anders is dit niet mogelijk in Nederland.

Hoe kan ik de voornaam veranderen?

Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u bij de rechtbank een verzoekschrift laten indienen voor het wijzigen van uw voornaam.

Gaat het om een wijziging van de voornaam van een kind dat jonger is dan 18? Dan zal een ouder of de voogd het verzoek moeten indienen bij de rechtbank.

Kan een minderjarige zijn achternaam wijzigen?

Ook bij minderjarigen kan de achternaam of voornaam dus veranderd worden. Echter is dit uiteraard wel iets complexer aangezien het nog om een minderjarig kind gaat. Dus zal de rechtbank er extra goed naar kijken. Er is op de site van Justis ook de nodige informatie.

Bovendien is de andere ouder daar niet altijd mee eens. Zeker als de achternaam van de andere ouder niet meer gedragen zal worden, speelt dit. Soms zijn hier hele procedures voor nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Kan ik de naam van de stiefouder geven.

Ja u kunt onder voorwaarden de naam van de stiefouder geven. Bij kinderen geldt dat er een ‘verplichte verzorgtermijn ’geldt. Dit houdt in dat degene van wie u wilt dat het kind de achternaam krijgt, het kind ook voor een aantal jaren moet hebben verzorgd en opgevoed.

Een verzorgingstermijn van 5 jaar geldt als het kind jonger dan twaalf jaar is. Voor een kind tussen de 12 tot 18 jaar geldt een verzorgingstermijn van 3 jaar.

Verder geldt een verzorgingstermijn van 5 jaar als één van de kinderen jonger dan 12 jaar is, in het geval het om een verandering van de naam gaat van meerdere kinderen in het gezin.

Wat is de juridisch toets van de wijziging van de voornaam?

Het veranderen van de voornaam is lastiger dan het wijzigen van de achternaam. Wijziging van de voornaam is mogelijk wanneer de rechter vindt dat er een ‘voldoende zwaarwichtig belang’ is bij het veranderen van de voornaam.

Dit houdt in dat je echt daadwerkelijk belang moet hebben bij het wijzigen van je naam, niet enkel omdat u uw naam niet mooi vindt.

Advocaat bij de verandering van de voornaam

Het proces om uw voornaam te laten wijzigen is een proces dat bij de rechtbank plaatsvindt. Hierbij is verplichte vertegenwoordiging van een advocaat nodig.

De gekozen advocaat stelt ook het verzoekschrift op met hierin de redenen waarom de voornaam gewijzigd dient te worden. Ook zal uw familierecht advocaat van te voren bespreken wat de kansen zijn.

Hoelang duurt een naamswijziging

Doordat een voornaamswijziging via de rechtbank loopt, zal het in totaal een aantal maanden in beslag nemen.

Zo moet er een verzoekschrift worden ingediend en kan de wederpartij, als deze er is, in verweer gaan. Vervolgens vindt er een zitting plaats en moet de rechtbank haar oordeel vellen.  Tenslotte duurt het na de beslissing nog eens 3 maanden voor de naamswijziging definitief is.

Deze termijn is er, omdat er volgens de wet, ook nog hoger beroep open staat tegen een naamswijziging.

Neem contact met ons op

Het veranderen van een achternaam of voornaam is dus in bepaalde gevallen mogelijk. Al is het wijzigen van de naam niet altijd even eenvoudig. Goed dus om u goed te laten informeren door een familierecht advocaat.

Heeft u vragen gekregen naar aanleiding van dit artikel of wenst u advies omtrent het veranderen van een voornaam en/of achternaam? Neem dan contact op met Advocatenkantoor Van Wessel en wij helpen u graag verder.