Is alimentatie aftrekbaar van de belasting?

Of alimentatie aftrekbaar is voor de belasting, vraagt men ons vaak. Het krijgen en betalen van alimentatie levert nogal wat vragen op.

Is alimentatie bijvoorbeeld een aftrekpost voor de belasting? En is het dan weer belast bij de ontvangende partij? Deze vragen en ook andere vragen zullen we in dit artikel beantwoorden.

Betaal je belasting over alimentatie?

Om te kijken of u belasting moet betalen over alimentatie, moet u eerst het onderscheid maken tussen de twee soorten alimentatie. Immers gelden er andere regels voor deze twee varianten.

Kinderalimentatie geen belasting

Allereerst kinderalimentatie. Over kinderalimentatie betaal je geen belasting. Ook is er al jaren geen aftrek meer van toepassing.

Kinderalimentatie is bedoeld voor de kosten die gemaakt worden voor de kinderen. Omdat het gaat om kosten voor de kinderen, betaalt men hier geen belasting over.

Partneralimentatie belasting

Wel dient u belasting te betalen over partneralimentatie. Partneralimentatie is belast bij de persoon die de partneralimentatie ontvangt. Partneralimentatie wordt namelijk gezien als een bron van inkomen.

Hoeveel belasting over de alimentatie hangt af van het inkomen en de schijf waarin u zit.

Alimentatie bruto of netto

Partneralimentatie is een brutobedrag dat u ontvangt van uw ex-partner. Hier dient u dus rekening mee te houden. Immers houdt u netto een stuk minder over.

U dient de alimentatie overigens op te geven op het moment dat u uw aangifte inkomstenbelasting doet bij de Belastingdienst. Indien u dit namelijk niet opgeeft, kan dit namelijk voor problemen zorgen.

Partneralimentatie en toeslagen

Daarnaast is het ook van belang om rekening te houden met het bedrag dat u ontvangt aan partneralimentatie in verband met eventuele toeslagen.

Immers wordt partneralimentatie als inkomen gezien en kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat u recht heeft op een lagere zorgtoeslag of huurtoeslag dan u anders zou hebben.

Is alimentatie aftrekbaar van de belasting?

Partneralimentatie is een aftrekpost en dus aftrekbaar van de belasting. kinderalimentatie daarentegen is niet belast en ook niet fiscaal aftrekbaar.

Aftrek partneralimentatie en de Belastingdienst

Helaas is de aftrek vanaf 2020 verlaagt. Voorheen was het namelijk nog zo dat maximaal 51,95% van het bedrag aftrekbaar was. in 2021 is nog 43% van de betaalde alimentatie aftrekbaar voor de belasting. In 2022 nog maar 40%.

In 2023 is het doel van de overheid bereikt en geldt dat de alimentatie die aftrekbaar is voor de Belastingdienst nog maar 37,05% zal zijn. Belangrijk hier dus in de berekeningen door een alimentatie advocaat rekening mee te houden.

Alimentatie terugvorderen belastingdienst

Ook belangrijk als u nog geen gebruik heeft gemaakt van de voorlopige teruggave om de dit alsnog te doen. Immers kunt u dan een stuk van de alimentatie terugvorderen bij de belastingdienst. Dit scheelt behoorlijk in de maandlasten.

Zijn advocaatkosten aftrekbaar bij alimentatie?

In veel gevallen is er een advocaat nodig om een bedrag aan partneralimentatie vast te stellen of om een al bepaald bedrag te veranderen. Hiervoor worden dus ook kosten gemaakt.

De advocaatkosten die door iemand gemaakt worden om partneralimentatie te verkrijgen of om de partneralimentatie te behouden zijn aftrekbaar. Advocaatkosten voor de alimentatieplichtige zijn niet aftrekbaar.

Advocaatkosten voor overige zaken zijn niet aftrekbaar

Ook advocaatkosten voor kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar. Overige advocaatkosten die te maken hebben met de echtscheiding zijn ook niet aftrekbaar.

Enkel de kosten die echt specifiek te maken hebben met het krijgen van partneralimentatie of eventuele andere inkomensuitkering kunnen ervoor zorgen dat de advocaatkosten aftrekbaar zijn.

Uitsplitsen van declaraties als tip

Indien er dus sprake is van een zaak, waarbij kosten worden gemaakt voor de scheiding, kinderalimentatie, partneralimentatie etc. is het daarom verstandig de advocaat te vragen om een specificatie of aparte factuur.

Dus alleen de kosten die gemaakt zijn voor het ontvangen of behouden van partneralimentatie zijn aftrekbaar. Om dit voor de Belastingdienst ook duidelijk te maken is derhalve een goede specificatie van die kosten nodig.

Neem contact met ons op

Er kunnen dus nogal wat haken en ogen zitten aan de aftrek en belastbaarheid van alimentatie.

Heeft u vragen gekregen naar aanleiding van dit artikel of wenst u advies omtrent het betalen of krijgen door een alimentatie advocaat? Neem dan contact op met Advocatenkantoor Van Wessel.

Neem contact op