Pro deo advocaat, komt u in aanmerking voor een advocaat van onvermogen

Regelmatig zijn er mensen die ons advocatenkantoor in Barendrecht vragen of ze in aanmerking komen voor een advocaat van onvermogen oftewel een pro deo advocaat.
Dit houdt in dat de advocaat-kosten betaald worden door de overheid en dat alleen een eigen bijdrage van toepassing is voor de cliënt. Vaak is dan het antwoord van de advocaat: ‘dat hangt er helemaal vanaf’.

Voorwaarden pro deo advocaat

Om in aanmerking te komen voor een pro deo advocaat gelden een aantal voorwaarden. Zo geldt bijvoorbeeld dat het moet gaan om een zaak waar de Nederlandse rechter over moet beslissen. Ook moet de zaak betrekking hebben op een probleem dat u niet zelf eenvoudig kunt oplossen, maar waar een advocaat voor nodig is.

Financiële eisen pro deo advocaat
Daarnaast gelden er financiële eisen deze zijn onder andere afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bent u alleenstaand, samenwonend, heeft u kinderen of niet. Daarnaast is het afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen.

Bij de bepaling van uw inkomen wordt bovendien in eerste instantie twee jaar terug gekeken. Dus in 2020 naar het (gezamenlijk) fiscaal inkomen over 2018. Hierbij gelden normbedragen waarbij de eigen bijdrage voor de pro deo advocaat afhankelijk is van uw inkomen is.

Grenzen om in aanmerking te komen

Zit uw gezamenlijk fiscaal inkomen onder de grens van € 40.400 (2021) en bent u gehuwd, samenwonend of een alleenstaande met kinderen dan komt u in beginsel in aanmerking voor een advocaat van onvermogen. Bent u alleenstaand dan geldt een grensbedrag van € 28.600 (2021). Voor meer informatie over financiële eisen lees dan de informatie op de site van de rvr:

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek

Niet ieder advocaat kan en mag zaken op basis van een toevoeging in behandeling nemen. Ons advocatenkantoor gevestigd te Barendrecht heeft er voor gekozen dit niet meer te willen doen. Neem vrijblijvend contact op als u met een juridisch probleem zit en zich afvraagt hoe het met de advocaat kosten zit en of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat of advocaat van onvermogen.